El logotip és l’element gràfic pel qual reconeixem una marca i és tan potent que sovint el públic reconeix abans una marca pel seu logotip que pel producte que ven. A més, és la manera particular que tenen les empreses d’imprimir el seu discurs i la seva personalitat sobre un símbol únic que les representa. A banda de ser rendibles, les empreses volen ser recordades i a través de jingles, eslògans i logos s’asseguren que quedaran en el record del comprador i amb una mica de sort que el comprador se sentirà representat amb els valors que li ha volgut transmetre. Un bon exemple és Apple que ha aconseguit fins i tot que la gent enganxi adhesius de la seva poma a samarretes, cotxes, carpetes, a les parets del carrer…
Com no som historiadors tampoc ens posarem a detallar quin és el començament dels logotips. Però podem aproximar que les monedes van ser dels primers objectes on s’imprimia, d’una manera més industrial, una simbologia reconeixible per una comunitat. El boom, però, del logotip com el coneixem actualment podria situar-se als anys ’50 amb l’aparició de la publicitat i la necessitat de les empreses per distingir-se per sobre de la resta de rivals del mercat competitiu.
A casa nostra tenim exemples de logotips que han donat la volta al món. L’any 1958 el català Enric Bernat té la idea de posar-li un pal a un caramel. D’aquesta manera els nens podien menjar els caramels sense necessitat d’agafar-los amb la mà cosa que era poc higiènic i així neix el Chupa Chup. No serà, però, fins al 1988 que Salvador Dalí redissenya el mític logo. Diuen que no va trigar més de dues hores i el que va fer va ser integrar el nom dins d’una margarita i, a més, decideix que el nom anirà situat sobre del caramel i no el costat. També va ser molt innovadora la manera de vendre-ls ja que anaven situats damunt d’un expositor en forma de capsa. D’aquesta manera les botigues tenien una peça decorativa que alhora emmagatzemava els caramels i també servia per exposar-los.Un altre logotip que ens encanta pel seu disseny però també ens intriga per l’ús que n’ha fet la gent és el de la banda de rock Ramones. Molts seran els joves que no han sentit a parlar del grup, ni hauran escoltat ‘I wanna be sedated’ o ‘Blitzkrieg Bop’, ni tan sols hauran prestat atenció a tots els elements que el conformen. Però segons la revista ‘Rolling Stone’ el logotip dels Ramones és el que més samarretes ha venut i segueix venent. El logotip va ser creat l’any 1974 pel dissenyador gràfic i amic de la banda Arturo Vega quan es va inspirar en el segell presidencial de la Casa Blanca. Hi va fer alguns canvis com incloure puntes de fletxa, un bat de beisbol, una branca de pomer i els noms dels components de la banda al seu voltant. El logotip té la capacitat de transmetre essència punk, rebel·lia i disconformitat i que per tant els joves el llueixin com standart de la seva personalitat sense ni tan sols conèixer qui eren els Ramones.
Després d’aquest breu repàs d’alguns clàssics del disseny gràfic us presentem en què hem estat treballant aquests últims dies a L’Estudi BCN. Es tracta del nou logotip pel ‘Vela Tres Viles’, l’escola d’esports nàutics del Port Balís, situat a St. Andreu de Llavaneres. Teníem clar que no volíem un logotip molt recarregat, ben al contrari volíem que respires simplicitat i flaira de mar. El primer logotip de tots ens transmet moviment, això ho aconseguim fent una vela a tires desordenades. Com es tracta d’una escola en el segon logotip vàrem seguir amb la idea de la vela però aquest cop donant una mica de color i simpatia. Per últim, el logotip que sembla una arrel quadrada vam intentar jugar amb la V de vela i la forma de la mateixa, creant un logotip que recorda molt als esports nàutics extrems. Aquí us deixem algunes de les propostes presentades.